Práce na rekonštrukcii renesančného paláca pokračujú

14.12.2010 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 14. decembra (TASR) – Práce na rekonštrukcii renesančného paláca na hrade Stará Ľubovňa pokračujú. Dnes sa priamo na mieste konal posledný kontrolný deň.
\"Tohto roku sa práce na rekonštrukcii začali v júli, urobila sa veľmi náročná južná stena, atika, celá severná stena, severná fasáda a cimburie, \" priblížil správca hradu Dalibor Mikulík.
Okrem toho sa osadila náročná konštrukcia 14-tonovej strechy a celá strecha renesančného paláca sa prikryla. Všetky spomínané práce si vyžiadali náklady vo výške 638.000 eur. Peniaze boli použité z miliónovej dotácie vlády SR. Tá bola na rekonštrukciu hradu odsúhlasená na výjazdovom rokovaní vlády ešte na jar tohto roku. Všetky stavebné práce by mali byť ukončené v októbri na budúci rok. \"Ideme na východnú stenu, čiže východný múr, ktorý je ešte náročnejší ako severný, už teraz v lete prebehli prípravné práce, aby sa bolo na čo zachytiť a osadiť lešenie, \" doplnil Mikulík.
V budúcom roku by mali byť zrekonštruované vnútorné priestory paláca, upravovať sa bude pivovar, doplní sa osvetlenie a dobudované budú aj podlahy. \"Ak všetko dobre pôjde, palác by sme mali sprístupniť a prví návštevníci by mohli prísť počas slávnostného otvorenia hradných brán v máji 2012, \" objasnil Mikulík.
Rekonštrukčné práce sa začali v roku 2008, pričom bolo najprv potrebné ruinu paláca staticky zabezpečiť, očistiť od stromov, dosadzovali sa náročné klenby a začala sa robiť západná fasáda. Po skončení rekonštrukcie by sa malo prejsť k rekonštrukcii stredovekého pivovaru. \"Chceme, aby tam bola expozícia stredovekého pivovarníctva a na tejto stavbe môže byť krásne ukázané aj stredoveké stavebníctvo. Naši historici už pomaličky na tom pracujú, \" dodal.
Na Ľubovnianskom hrade je však potrebné vykonať ešte množstvo prác. \"Radi by sme obnovili aj tento ranobarokový palác, obnovu potrebujú aj obranné systémy, západný bastión, severovýchodná fortifikácia, kde boli kasárne, veľmi by som tu chcel robiť aj archeologický výskum, pretože tu bola kováčska vyhňa, hradná stredoveká kuchyňa, ale aby sme zmapovali 700 rokov, to potrvá veľmi dlho, \" konštatoval Mikulík.
Po tom, čo v roku 1553 Ľubovniansky hrad vyhorel, sa na mieste niekdajšej kuchyne postavil mohutný Renesančný palác o rozmeroch 28 krát 19 metrov. Nachádzali sa tu tri nadzemné a dve podzemné podlažia, bol tu tiež pivovar, stredoveká kuchyňa, spoločenské miestnosti a obytné podkrovie, nad ktorým sa nachádzalo obranné pásmo. \"V polovičke 18. storočia sa palác dostáva do stavu ruín, pretože hrady v tomto období neboli v móde, od roku 1750 bol v ruine až do roku 2008, keď sme začali s rekonštrukciou, \" objasnil Mikulík.
 

Vyberte región